DCYF Oversight Board Agenda

DC YF

 Date: October 18, 2024 | Time: 9:00 a.m. – 4:00 p.m.
 In-Person: Helen Sommers Building, Room G015A 106 11th Ave SW, Olympia, WA 98501
 Virtual: Zoom Link | Passcode: 028138 | Meeting ID: 857 5624 6033

Co-Chairs: Dr. Diane Liebe and Senator Claire Wilson

Staff: Dr. Lyscha Marcynyszyn, Executive Director and Nickolaus Colgan, Administrative Coordinator

Special Meeting "Retreat" Main Objectives:

- Determine the board's (a) purpose and (b) role.
- Determine the board's priorities at this time (knowing that these may change annually).
- Determine *how* the board will achieve these priorities (Next Steps).
- Determine *how* the board will involve stakeholders.

Time	Agenda Topic	Lead
9:00 - 9:10 am (10 min)	Welcome, Land Acknowledgement, & Roll Call	Senator Claire Wilson and Dr. Diane Liebe (Co- chairs) and Lyscha Marcynyszyn, Executive Director
9:10 – 9:25 am	1-Minute Bios	Lyscha Marcynyszyn
(15 min)	Please also share if you're on committees, or in groups that are aligned with board activities.	
9:25 – 9:40 am (15 min)	Brainstorm Special Meeting Agreements	Lyscha Marcynyszyn
9:40 – 9:55 am (15 min)	Ice-Breaker	Lyscha Marcynyszyn
9:55 – 10:10 am (15 min)	High Level History of the Board	Representatives Ruth Kagi and Tom Dent
10:10 – 10:20 am (10 min)	Top <u>5</u> Takeaways from Individual Board Member Meetings	Lyscha Marcynyszyn
10:20 – 11:05 am (45 min)	Purpose and Role: Activity #1Review: (a) DCYF Oversight Board Stated Outcomes, Powers, and Work Activities "1-pager" and (b) RCW 43.216.015 Tasks (page 3, section 8A).SWOT Analysis: Purpose and Role - Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats.	Lyscha Marcynyszyn and Dr. Diane Liebe
11:05 – 11:20 am (15 min)	Break	
11:20 – 12:00 pm (40 min)	 Purpose and Role: Activity #2 Proposed Discussion Questions Are the <u>5</u> takeaways in the statute? (see "1-pager"). After reviewing the "1-pager," which work activities are we doing? What is your vision of the board's purpose? 	Lyscha Marcynyszyn
12:00 – 1:00 pm (60 min)	Lunch	

DCYF Oversight Board Agenda

1:00 – 1:10 pm (10 min)	Action: Consider approval of 8/28/24 meeting minutes	Lyscha Marcynyszyn
1:10 – 1:20 pm (10 min)	Reflection on 10/15/24 DCYF Leadership Team Meeting	Senator Claire Wilson
1:20 – 2:45 pm (1 hr. 25 mins)	 Discussion: Current Priorities 1. Vision and Goals: What is our long-term vision for the board? What key goals do we want to achieve in the next year? 2. Current Challenges: What are the biggest challenges we currently face? Which challenges, if addressed, would have the most significant impact on our success? 3. Stakeholder Needs: Who are our stakeholders? What are the most pressing needs of our stakeholders? How can we align our priorities and/or stated outcomes with stakeholder expectations? 4. Impact: What activities were most successful in the past, and why? Which activities are likely to have the greatest impact? 5. DCYF Input: What does DCYF believe should be our top priorities? 	Lyscha Marcynyszyn
2:45 – 3:00 pm (15 min)	Break	
3:00 – 3:45 pm (45 min)	Discussion: Next Steps	Lyscha Marcynyszyn
3:45 – 3:55 pm (15 min)	Plus-Delta Debriefing Activity What went well? What can we do differently in future meetings?	Lyscha Marcynyszyn
3:55 – 4:00 pm (5 mins)	Closing Remarks & Adjourn	Dr. Diane Liebe and Senator Claire Wilson

Note. There will not be public comment at the DCYF Oversight Board retreat because this is a special meeting. Special meetings are held for the purpose of discussing specific topics that are listed on the agenda for the special meeting. This type of meeting is not for general discussion on items outside of the agenda. Although, RCW 42.30.240(1), states that public comment must be taken at or before every regular meeting; it does not extend that requirement to special meetings.